Uwielbiamy smak czekolady, natomiast nie każdy wie, że czekolada może być bardzo zdrowa, a nawet posiadać świetne właściwości antyoksydacyjne. Ale musi być to koniecznie czekolada gorzka, czyli taka minimum 70 % kakao i być produkowana z wysokowartościowego ziarna kakao.
Wolne rodniki to wróg numer 1 naszej skóry, bo sieje w niej ogromne spustoszenie w postaci utraty jędrności skóry, przesuszenia, niszczenia włókien kolagenowych i elastyny. W efekcie tego na naszej twarzy widzimy pogłebiające sie zmarszczki. Aby jednak spowolnić ten proces mamy pewnych sprzymierzeńców młodej skóry – są to ANTYOKSYDANTY.
Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami występują naturalnie w komórkach organizmu człowieka, jednak z wiekiem jest ich coraz mniej. Dlatego ważne jest systematyczne dostarczanie ich „z zewnątrz”. I robimy tak jedząc owoce i warzywa, stosując antyoksydacyjne kosmetyki, ale także świetnym przeciwutleniaczem, który odmłodzi nie tylko naszą skórę ale i cały organizm jest ….KAKAO!
Najsilniejsze przeciwutleniacze występujące w kakao to przede wszystkim flawanole oraz polifenole. Ponieważ są gorzkie w smaku, najczęściej usuwa się je w procesie produkcji czekolady. Oznacza to, że im mniej przetworzona lub ciemniejsza czekolada, tym wyższa w niej będzie zawartość tak cennych dla naszej skóry antyoksydantów. A więc im więcej procent kakao w czekoladzie tym lepiej!
Czekolada doskonale walczy ze stresem oksydacyjnym wywoływanym między innymi przez promieniowanie słoneczne. Ten stres niszczy funkcje obronne skóry oraz włókna kolagenowe. Najskuteczniejszym sposobem walki z wolnymi rodnikami są przeciwutleniacze, które neutralizują ich działanie. Biorą udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniają naczynia krwionośne. W efekcie opóźniają procesy starzenia skóry, cera staje się zdrowsza, świeższa i pełna energii.
W dzisiejszym wpisie chciałabym przedstawić niezwykłe czekolady BARTFAN. Wyjątkowe słodycze, bo bardzo zdrowe bez dodatku cukru. Oto, jak sam producent opisuje swoje wyroby czekoladowe:
https://bartfan.eu/kategoria-produktu/czekolady/
Czekolady bez cukru firmy Bartfan
Czekolada często jest bardzo słodka z powodu dużej zawartości cukru. Ale słodka jest też czekolada bez cukru. Takie właśnie są czekolady z fruktozą, czekolady z ksylitolem i czekolady ze stewią, które to substancje zastępujące cukier. Fruktozy dodaje się mniej bo jest słodsza od cukru, a ksylitol i towarzyszący stewii maltitol mają niższą kaloryczność niż cukier.
Indianie w Ameryce Środkowej przypisywali czekoladzie właściwości odmładzające, uzdrawiające i ezoteryczne. Współczesne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości czekolady, a także jej pozytywny wpływ na urodę. Takie właściwości czekolada zawdzięcza substancjom znajdującym się w ziarnie kakaowym.
Zdrowe czekolady słodzone fruktozą
Tłuszcz kakaowy, dawniej zwany masłem kakaowym, zawiera aż 40% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): 35% kwasu oleinowego z grupy omega-9 oraz 3% kwasu linolowego z grupy omega-6. NNKT są niezbędne dla zdrowia i muszą być wprowadzone z pożywieniem, bowiem nie powstają w organizmie człowieka.
Tłuszcz kakaowy stanowi ponad połowę składu miazgi kakaowej, a pozostała połowa to kilkadziesiąt substancji aktywnych, z których wiele znajduje się w spisach substancji leczniczych.
Wszystkie nasze czekolady deserowe i gorzkie mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, co jest istotne dla prawidłowej pracy jelit. Są to czekolady bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. Mogą być spożywane przez diabetyków, wegetarian, wegan i wszystkich dbających o zdrowie. Czekolady mleczne i śmietankowe także nie zawierają cukru czy glutenu, ale mają laktozę pochodzącą z mleka.
Czekolady z ksylitolem
Oferujemy też czekoladę zawierającą 100% kakao, która nie ma żadnych dodatków. Im więcej miazgi kakaowej w czekoladzie tym ciemniejsza czekolada i jednocześnie tym zdrowsza. Zwykle czekolada mleczna ma ok. 25% kakao, a nasza czekolada ma powyżej 40% kakao.
Czekolada kojarzy nam się ze świętem osobistym lub rodzinnym. Dawniej czekolada była trudno dostępnym luksusem. Dzisiaj możesz sprawić czekoladą bez cukru przyjemność sobie i wszystkim. którym chcesz poprawić nastrój.
Poniżej kilka doskonałych wariantów czekolady gorzkiej firmy Bartfan.
Czekolada gorzka 100% kakao 50g
https://bartfan.eu/produkt/czekolada-gorzka-100-kakao-50g/
zawartość kakao 100%
Składniki:
miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Czekolada gorzka z fruktozą 50g
https://bartfan.eu/produkt/czekolada-gorzka-z-fruktoza-50g/
zawartość kakao min. 70%
Składniki:
miazga kakaowa, fruktoza ,tłuszcz kakaowy, Aquamin F (Lithothamnion calcareum), emulgator – lecytyna sojowa, aromat.
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Czekolada gorzka z ksylitolem 50g
https://bartfan.eu/produkt/czekolada-gorzka-z-ksylitolem-50g/
zawartość kakao min. 70%
Składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca – ksylitol, tłuszcz kakaowy, Aquamin F (Lithothamnion calcareum), emulgator – lecytyna sojowa, aromat.
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Czekolada gorzka ze stewią 50g
zawartość kakao min. 70%
Składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca – maltitol, tłuszcz kakaowy, Aquamin F (Lithothamnion calcareum), emulgator – lecytyna sojowa, aromat, substancja słodząca – glikozydy stewiolowe – 0,015%
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Moja opinia