ROASTAINS i fascynacja kawą – We speak specialty

 

Etiopczycy  zwykli mawiać: „Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy. Jeśli się cieszysz – napij się kawy. Jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy!”.

I tak właśnie – Kawa to dla mnie styl życia. Nie tyle napój, co moja towarzyszka w szarej codzienności, jak i podczas bardziej relaksujących chwil. Sprawdza mi się idealnie, gdy bladym świtem pośpiesznie piję jej kilka łyków, jak i w weekend, gdy delektuję się nią leżąc w łóżku i czytając ulubioną książkę.

Chwila z kawą to moja mała chwila luksusu w ciągu zabieganego dnia.  Osobiście bez kawy nie wyobrażamy sobie życia i ani jednego przepracowanego dnia, a poranka w zupełności. Rano, sięgam wyłącznie po czarne espresso, natomiast po południu najchętniej delektuję się kawami smakowymi. W dzisiejszym wpisie, chciałabym przedstawić fantastyczne kawy z oferty sklepu ROASTAINS.COM, które urzekły mnie swoimi aromatami.

Na początek producent o sobie:

 

„Zalążek naszej działalności wywodzi się ze szczerej fascynacji kawą oraz każdym etapem procesu, jaki spotyka ziarna, począwszy od drogi z plantacji, aż do kawiarni i naszych domów.

Zaczęliśmy od wypalania kawy i obdarowywania nią naszych przyjaciół, powoli i skrupulatnie pracując nad możliwie najdoskonalszym efektem końcowym naszych starań.

Dająca nam autentyczną radość i satysfakcję pasja zrodziła projekt, jakim stało się Roastains. Przez lata styczności z kawą rozwijaliśmy i szlifowaliśmy nasze umiejętności sensoryczne, poznając nowe dla nas aromaty i smaki.

Ogrom informacji, który przyswajaliśmy przy pomocy naszych zmysłów, pozwolił nam nauczyć się nowego języka – języka kaw specialty, stworzonego z zapachów i smaków. To właśnie on stał się nieodłącznym elementem naszej pracy.

Wierzymy, że wszelkie odczucia subtelnie skryte w ziarnach najlepiej świadczą o jakości surowca, a przyjemność, jaką sprawia nam każdy łyk naparu bezapelacyjnie pieczętują proces, jakiemu poświęcamy każdą wolną chwilę”

W sklepie ROASTAINS.COM znajdziemy nie tylko aromatyczną kawę ale także niezwykły wybór herbat, o których poniżej.

Brazylia Sweet Espresso – do ekspresów i kawiarek, kawa specialty ziarnista 100% Arabica

sweet espresso brazylia słodka kawa słodki shot ziarno do ekspresu ciśnieniowego czekoladowa orzechowa.jpeg

https://www.roastains.com/pl/p/Brazylia-Sweet-Espresso-do-ekspresow-i-kawiarek%2C-kawa-specialty-ziarnista-100-Arabica/156

„Niesamowite widoki, górski klimat, przyjaźni ludzie i słodka, orzechowa kawa o niskiej kwasowości – Sitio Cachoeirinha w całej okazałości. Farma należąca do Pani Clementiny, obecnie jest doglądana przez jej syna. Na jej terenie uprawiane są krzewy naszej ulubionej brazylijskiej arabiki odmiany Mundo Novo.

Ulokowanie plantacji w południowo-wschodniej części Brazylii (Minas Gerais) zapewnia  łagodne temperatury, które ułatwiają  krzewom rosnąć bezpiecznie i owocować na równym poziomie – ma to znaczący wpływ na przyszły smak ziaren.
Następnie owoce były poddane obróbce suchej (natural) – proces osuszania nasion wraz z miąższem trwał 17 dni.
Plantacja jest prowadzona z niezwykłym poszanowaniem dla ziemi i środowiska, a bogate, żyzne gleby nadają kawie subtelne nuty orzecha. Kawa sprawdza się doskonale jako ziarno pod klasyczne espresso oraz znakomicie łączy się z mlekiem.
Spróbuj i dowiedz się dlaczego wzbudziła zainteresowanie świetnych kawiarni specialty w Polsce.

Przygotowaliśmy ją dla Was w dwóch odsłonach: pod espresso i kawiarki / do ekspresów automatycznych.
Dzięki temu wysołuje uśmiech i zadowolenie większości sympatyków kawy”.

Moja opinia:

Kawa ma pociągający aromat delikatnej deserowe czekolady, a jej zapach jest niesamowicie przyjemny i długo unosi się w mieszkaniu po zaparzeniu. To kawa, która idealnie pasuje mi do popołudniowego ciasta po pracy, gdy zależy mi na odprężeniu.  Jest moim ulubieńcem, jeśli z rana pragnę obudzić się i dodać energii. Świetnie odświeża także umysł w pracy, rozjaśnia myśli. W wydaniu espresso jest najlepsza. Niesamowicie mocna w smaku ale nadal łagodna dla żołądka. To jedyna kawa, którą mogę pić bez mleka z uwagi na bogactwo smaku. Pomaga mi w odpoczynku, uspokojeniu umysłu, nabraniu dystansu. Celebrowanie picia tej kawy daje mi poczucie, że funduję sobie rozrywkę w prawdziwie ekskluzywny sposób.

Warto dodać, że kawę otrzymujemy w doskonałym solidnym opakowaniu, gdzie mamy dokładnie podane kraj pochodzenia, a nawet datę wypalania kawy.  Produkt, który otrzymałam był bardzo świeżo wypalany, zaledwie kilka tygodni wstecz.

Kawa ROASTAINS urzekła mnie bogactwem aromatu, dzięki temu nawet w zaciszu domowym mogę delektować się kawą niczym z najlepszych kawiarni.

 

HERBATA LIŚCIASTA CZARNA CEYLON OP

https://www.roastains.com/pl/p/Herbata-lisciasta-czarna-Ceylon-OP/241

Herbata pochodzi z wyspy Cejlon, na której znajduje się państwo Sri Lanka. Zbiory trwają cały rok, wybraliśmy długie liście nadające naparowi pomarańczowo-bursztynowy kolor. Doskonała na udany początek dnia, intensywna i słodka. Napar posiada charakterystyczny smak gruszki, śliwki i daktyli.

Sposób zaparzania:

5g herbaty lub łyżeczka/ 250 wody

Temperatura wody: ok. 95°C

Czas parzenia: 3 min.

Skład: herbata czarna cejlońska 100%.

Pochodzenie: Dimbula, Sri Lanka.

Moja opinia:

Rzadko pijam herbatę czarną, wolę zieloną, ale zdecydowanie wśród czarny preferuję herbatę typu Ceylon. Muszę przyznać, że herbata dostępna w sklepie Roastains.com zachwyciła mnie bogactwem aromatu. To herbata, którą można w pełni się delektować, nuta smakowa jest wyrazista i świeża. Herbata jest pięknie zapakowana w ekskluzywną puszkę, co dodatkowo uprzyjemnia sam proces parzenia herbaty. Po otwarciu czuć świeżość i zapach prawdziwej herbaty. Napar jest mocny, stąd herbata jest także bardzo wydajna. Warto dodać, że taka prawdziwa, wartościowa herbata czarna ceylon jest świetnym antyoksydantem. Stąd polecam herbaty Roastains o jakości premium.

UWAGA!

Do końca roku 2020 obowiązuje kod rabatowy 6% na na hasło DIAMENTY6P przy zakupach w sklepie ROASTAINS.COM