Siedlisko Pasieka – prawdziwe miody pełne smaku i aromatu!

Rozpoznawanie dobrego miodu to trudna sztuka i na pewno nie odbędzie się z pozytywnym wynikiem na półce żadnego supermarketu! Prawdziwy miód jest pełen smaku i aromatu. Bardzo charakterystyczne dla miodu jest szczypanie w podniebienie, którego nasilenie zależy od jego gatunku. Najlepszą metodą na miód prosto od pszczoły jest, kupienie go u sprawdzonego dostawcy-pszczelarza, stąd dziś zapraszam do przeglądu miodów z Siedliska Pasieka!

 

https://siedlisko-pasieka.pl/

Na początek producent o swojej działalności:

Nasza pasieka liczy 20-50 rodzin pszczelich. Ich liczba zależy od danego sezonu i pory roku. Najgorzej jest zazwyczaj wiosną,  kiedy nie ma już z nami części rodzin, które „kładliśmy do łóżek” jesienią, a nowe rodziny, siłą rzeczy, są dopiero w planach. W trakcie sezonu odrabiamy straty żeby szczyt liczebności pszczół osiągnąć w maju/czerwcu. Nasza pasieka jest pasieką wędrowną, co znaczy, że nasze pszczoły są podróżniczkami.  Jeździmy z nimi w poszukiwaniu najdogodniejszych do ich rozwoju miejsc. One, za nasz trud, wynagradzają większą ilością miodu. Staramy się wybierać miejsca, gdzie pszczoły będą żyły i pracowały tak, aby miód był wysokiej jakości i jedyny w swoim rodzaju. Istotną stroną prowadzenia każdej pasieki, jest sposób pozyskiwanie miodu. Metody i procedury mają bardzo duży wpływ na jakość miodu (więcej o tym znajdziecie w części „różnica między miodem a miodem”). Nie bez znaczenia jest również miejsce, w którym pracuje się z miodem po wyjęciu go z ula. My robimy to w profesjonalnej pracowni będącej pod kontrolą weterynaryjną.

 

Oto dostępne miody w ofercie Siedliska Pasieka. Dostępne są w słoikach – masa miodu 980g lub 400g. Wszystkie opisy i zdjęcia pochodzą ze strony producenta. Zapraszam do przeglądu!

 

Miód Rzepakowy KREMOWANY 2021

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Delikatny w smaku. Zbierany na przełomie maja i czerwca. Barwa- w stanie płynnym żółta, słomkowa, skrystalizowany biały lub kremowy. Łatwo przyswajalny przez organizm, idealny w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Sprzyja regeneracji oraz wzmacnia odporność.

Delikatny w smaku, o kremowej konsystencji. Długie i delikatne mieszanie sprawia, że miód ten nabiera jasno kremowej barwy, staje się miękki i puszysty. Idealny do smarowania pieczywa przez cały rok.

 

Miód Leśny

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Miód leśny o przepięknym zapachu, pozyskiwany jest z nektaru kwiatów malin i jeżyn leśnych. Ma niepowtarzalny, delikatny smak, przyjemny aromat i delikatną konsystencję, która sprawia, że miód ten doskonale nadaje się na kromkę chleba, jak i do słodzenia napojów. Miód z malin i jeżyn leśnych zaleca się przy przeziębieniach i stanach zapalnych gardła (miód leśny wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne), braku apetytu oraz niedokrwistości i miażdżycy.

Miód Leśny kremowany

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Kremowanie miodu polega na zmianie jego konsystencji, miód staje sie kremisty, gładki i łatwy w użytkowaniu.

Prawidłowo przeprowadzony proces nie zmieni jego własciwości. Skremowany miód nadaje się zawsze do posmarowania. Tą formę uwielbiaja dzieci i wszystkie osoby, które nie przepadaja za wyrazistym smakiem w formie patoki lub nie lubią skrystalizowanych miodów.

Miód Faceliowo – spadziowy

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Smak i aromat jest bardzo delikatny, lekko cytrusowy, łagodny o kwiatowym aromacie. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie szczególnie w kulinariach.

Miód Łąkowo – spadziowy

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Jest wyjątkowo smacznym i niepowtarzalnym miodem o oryginalnym smaku. Swój smak zawdzięcza bogactwu kwiatów łak i spadzi liściastej. Łączy w sobie właściwości miodów wielokwiatowych z aktywnością antybiotyczna miodów spadziowych

Miód Lipowy

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Ma kolor złocisty lub zielonkawożółty w postaci płynnej. Miód lipowy krystalizuje w postaci drobnych ziarenek, ma ostry i delikatnie gorzkawy posmak oraz wyraźny smak lipy.

Miód Gryczany 

 

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Wyróżnia go ostry, korzenny smak i ciemna barwa. Miód ten nie każdemu smakuje, ale jest zdrowy i ma wiele zalet, które zdecydowanie zachęcają, by go skosztować – nie tylko na chlebie, lecz także jako dodatek do pierników i alkoholi. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach. Kolor miodu gryczanego jest szczególny. Jego mocno ciemna barwa mieni się odcieniami brunatnego i czerwonawego. Płynny miód gryczany jest niemal czarny.

Miodowe zestawy prezentowe

https://siedlisko-pasieka.pl/47,_sklep

Miód to idealny prezent dla kazdego. W odsłonie trzech specjalnie wyselekcjonowanych smaków z tegorocznych zbiorów.

Wybraliśmy klasyczny miód lipowy, tym razem w wyśmienicie kremowej konsystencji

Miód Gryczany intensywny w smaku i zapachu, wytrawny, wg badań zawiera najwięcej magnezu.

Miód Nawłociowy, delikatny aromatyczny i słodki z nutą cytrusowego smaku.

Opakowanie zawiera 3 miody po 140 g

 

Moja opinia:

Sięgnęłam po mniejsze wersje opakowań 400 g, które są niesamowicie poręczne i wizualnie bardzo zgrabne i estetyczne.

Moim zdecydowanym ulubieńcem smakowym okazał się być miód faceliowo-spadziowy. Wspaniały smak, nie za słodki, wręcz wyczuwalna jest jego kwaskowa nuta. Stąd używam go do codziennego rytuału picia wody na czczo z miodem i cytryną. Dodaje mi energii, sprawia, że trawienie jest znacznie lepsze.

Kolejny mój faworyt to miód gryczany, który również należy do miodów z rodziny mniej słodszej. Ten z kolei jest idealny dla mnie do smarowania pieczywa, jako zamiennik niezdrowych kremów czekoladowych, albo wysoce przetworzonych miodów. Świetny nawet w pielęgnacji mojej skóry. Bardzo wartościowy miód!

Miód kremowany rzepakowy z kolei uwielbiają dzieci. Stąd dodaję go do muesli, smaruję naleśniki, a także przekładam nim suche wafle tortowe. Smak ma wyjątkowo neutralny, jest pozbawiony kwaskowatości i jego przyjemna kremowa formuła sprawia, że bardzo dobrze rozprowadza się także na pieczywie.

Miód leśny i lipowy z kolei używam do herbaty na co dzień (osobno na łyżeczkę). Miody te są niebywale aromatyczne i mogę polecić je każdemu, komu zależy na wprowadzeniu zdrowych nawyków do swojej codziennej diety. Miody z Siedlisko Pasieka to najprawdziwsze miody, po które warto sięgnąć!