Chwila z kawą świeżo paloną to moja mała chwila luksusu w ciągu zabieganego dnia. Osobiście bez kawy nie wyobrażamy sobie życia i ani jednego przepracowanego dnia, a poranka w zupełności. Rano, sięgam wyłącznie po czarne espresso, natomiast po południu najchętniej delektuję się kawami smakowymi. W dzisiejszym wpisie, chciałabym przedstawić fantastyczne kawy z oferty sklepu Explosia.pl, które urzekły mnie swoimi aromatami.
Na początek producent o sobie:
https://explosia.pl/kawa-swiezo-palona-explosia-coffee
“Kawa świeżo palona, którą Wam oferujemy, powstaje w polskiej palarni, w wyniku rzemieślniczego palenia zielonych ziaren kawy, sprowadzanych z najdalszych zakątków świata. Dzięki pozyskiwaniu surowej kawy od sprawdzonych importerów, dbamy o dostarczenie Wam najwyższej jakości produktu już na wstępnym etapie jego tworzenia. Po wypaleniu ziaren kawy pod czujnym nadzorem roastera oraz ich krótkim odpoczynku, świeżo palona kawa ziarnista pakowana jest w szczelne opakowania, które gwarantują zachowanie świeżości aż do momentu ich otwarcia, tuż przed zmieleniem.
Według powszechnej wiedzy najbardziej pożądane walory smakowe i aromatyczne kawy ujawniają się kilka dni po jej wypaleniu i utrzymują przez okres od czterech do dwunastu tygodni w zależności od stopnia wypalenia. Warunkiem jest pozostawienie świeżo palonej kawy w szczelnie zamkniętym opakowaniu w postaci ziarnistej. Nasz sklep internetowy z kawą oferuje wysokiej jakości prażone ziarna kawowca, wysyłane do Was maksymalnie do czterech tygodni od wypalenia.
Mieszanki kawowe Explosia Coffee, oferowane przez sklep internetowy z kawą explosia.pl zyskały już uznanie wśród klientów kawiarni i restauracji, z którymi współpracujemy oraz miłośników klasycznych napojów kawowych. Średnio i jasno palone kawy jednorodne przypadły natomiast do gustu zwolennikom wszelkiego rodzaju alternatywnych metod parzenia kawy. To powszechnie doceniane klasyki w mistrzowskiej odsłonie”.
Poniżej, przegląd smaków, które miałam okazję poznać i zachwyciły mnie aromatami.
“MASAI” Kenia, 100% Arabica
https://explosia.pl/Kawa-speciality-z-Afryki-Masai-250g
Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niepowtarzalny charakter kawom z Kenii. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i owocowy. Bardzo doceniane jest ich wyważenie – harmonijna słodycz owoców, łagodna winna kwasowość, czystość oraz głębia wspaniale współgrają ze sobą w filiżance.
MASAI jako oryginalna kawa z Afryki wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromaty porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu na niższą wyczuć można mleczną czekoladę i suszone owoce.
Filiżanka dobrze zaparzonej kawy speciality MASAI potrafi zaskoczyć swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Bardzo dobrze smakuje jako cold brew czy kawa na zimno z kostkami lodu wobec czego świetnie sprawdza się w porze letniej. Doskonałym pomysłem na podkreślenie smaku tej kawy z Afryki jest dodanie do naparu tonicu lub soku pomarańczowego. Rewelacja!
Kawa ta zaskoczyła mnie swoim niesamowitym aromatem, jest bardzo unikalny, inny od znanych mi dotąd aromatów kawy. Tak, jak deklaruje producent jest orzeźwiająco, lekko owocowa. Bardzo lubię pić tę kawę, jako mrożoną, na upały idealna. Świetna jako dodatek do lodowego deseru. Polecam!
“DALI” Salwador, 100% Arabica
https://explosia.pl/kawa-salwador-Dali-1000g
Kawa z kraju Salwador zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym można poczuć klimat Pacyfiku. Plantacje, w tym małym górzystym kraju leżącym w Ameryce Środkowej, znajdują na dużych wysokościach – ponad 1300 m n.p.m. Umożliwia to drzewkom kawowca czerpanie wszystkiego co najlepsze z czystej atmosfery. Owoce dojrzewają na wulkanicznej glebie, w cieniu drzew wśród czystych górskich strumieni, z których pozyskiwana jest pełnia składników odżywczych.
Ta kawa moim zdaniem jest najbardziej łagodna z wszystkich tu przedstawionych. Świetna, jako kawa do kawiarki. Smak jest tradycyjny kawy arabika, aromat dość łagodny. Taka spokojna kawa do popołudniowego ciasta, dobra także na spotkania rodzinne.
“COLOMBIANA” Kolumbia Excelso
https://explosia.pl/kolumbijska-kawa-Excelso-Colombiana
Większość plantacji kolumbijskiej kawy znajduje się w Andach na wysokościach między 1400, a 1800 m n.p.m. Średnie roczne temperatury wahają się tam od 17°C do 24°C. W Kolumbii kawowe plantacje rozproszone są na zboczach gór, w pasie przebiegającym od południa do północy.
Główne zbiory kawy w Kolumbii przypadają na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce kawowca najczęściej zbierane są ręcznie i poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.
Ta kawa kolumbijska z kolei ma mocny aromat i najbardziej pasuje mi do porannego rozbudzenia. Po zaparzeniu ma niesamowicie intensywny zapach, który unosi się w całym mieszkaniu. Mocny aromat, który jednocześnie pobudza. Ja ja lubię pić nawet bez mleka, wtedy ma taki swój wyrazisty smak. Polecam!
“AFRICA” Etiopia Sidamo, 100% Arabica
https://explosia.pl/Kawa-Etiopia-Sidamo-AFRICA-500g
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy z gatunku Arabica. To stamtąd ziarenka kawowca powędrowały do Jemenu, gdzie zostały rozpowszechnione w postaci popularnego dziś naparu. Na południu Etiopii znajduję się region Sidamo, położony na wysokości pomiędzy 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki mineralne i odżywcze glebach. Tak dogodne warunki wpływają na doskonałą jakość i oryginalny smak kaw pochodzących z regionu Sidamo.
Kawy z regiony Etiopii uchodzą za najlepsze i myślę, że pasjonaci dobrej prawdziwej kawy znajdą w tym gatunku najlepsze nuty smakowe prawdziwej arabiki. Kawa Etiopia Sidamo ma bardzo głęboki smak, mocno pobudzający. Jest to jednocześnie moja ulubiona wersja kawy z mlekiem. Polecam!