Dobra kawa jest stałym elementem poranka większości z nas, ale także wiąże się z wieloma istotnymi momentami w naszym życiu: pracą, spotkaniami w rodzinie, towarzystwie. Można powiedzieć, że wręcz dla wielu z nas jest ona dla nas ważna. I tak np. ja nie wyobrażam sobie wstać rano i nie wypić kawy albo spotkać się z koleżanką bez degustacji tym wspaniałym napojem. Jej aromat, smak, moc i posmak zależą nie tylko od metody parzenia, ale także ot typu kawy (single origin, arabika, mieszanki arabiki, mieszanki arabiki i robusty), warunków klimatycznych na plantacji, metody obróbki, stopnia palenia.
Premiato.pl to sklep gdzie miłośnicy kawy są w centrum uwagi. Znajdziemy tu ogromny wybór kawy o różnych aromatach. Dodatkowo uwadze polecam znakomite czekolady do picia na gorąco, gdzie smaki zostały dobrane w sposób taki, aby sprostać najwyższym wymaganiom prawdziwych smakoszy kawy. Poniżej kilka moich ulubieńców z oferty sklepu. Zapraszam!
Attibassi Espresso Italiano Miscela 1918 mielona w puszce 250g
https://premiato.pl/kawa/attibassi-espresso-italiano-puszce-mielona
Attibassi Miscela 1918 w saszetkach 1050g
https://premiato.pl/kawa/attibassi-espresso-italiano-saszetki-pack
Attibassi Espresso Italiano Miscela 1918 mielona 250g
https://premiato.pl/kawa/attibassi-espresso-italiano-mielona
Jest to podstawowa mieszanka Attibassi, najbardziej klasyczna i najbardziej włoska, dość mocno palona, którą klienci charkateryzują opisem “dużo kawy w kawie”. Jest to mielona wersja mieszanki przygotowana specjalnie do parzenie espresso domowymi metodami.
Smak: Intensywny, zbalansowany, okrągły, oferujący pełnię aromatu z nutami migdałowymi. Rozpoczyna się od goryczy i zmierza ku lekko owocowo czekoladowemu smakowi.
Skład: 50% Arabica, 50% Robusta
Kraje pochodzenia ziaren:
- Arabica: Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, Kostaryka, Nikaragua
- Robusta: Kongo, Wietnam, Togo, Kamerun, Indie, Indonezja
Moja opinia:
Kawa ma pociągający aromat delikatnej deserowej czekolady, a jej zapach jest niesamowicie przyjemny i długo unosi się w mieszkaniu po zaparzeniu. To kawa, która idealnie pasuje mi do popołudniowego ciasta po pracy, gdy zależy mi na odprężeniu. Jest moim ulubieńcem, jeśli z rana pragnę obudzić się i dodać energii. Świetnie odświeża także umysł w pracy, rozjaśnia myśli. W wydaniu espresso jest najlepsza. Niesamowicie mocna w smaku ale nadal łagodna dla żołądka. To jedyna kawa, którą mogę pić bez mleka z uwagi na bogactwo smaku. Pomaga mi w odpoczynku, uspokojeniu umysłu, nabraniu dystansu. Celebrowanie picia tej kawy daje mi poczucie, że funduję sobie rozrywkę w prawdziwie ekskluzywny sposób.
Warto dodać, że kawę otrzymujemy w doskonałym solidnym opakowaniu.
Kawa ATTIBASSI urzekła mnie bogactwem aromatu, dzięki temu nawet w zaciszu domowym mogę delektować się kawą niczym z najlepszych kawiarni.
A teraz pora na przegląd świetnych czekolad do picia:-)
Biała czekolada do picia
https://premiato.pl/czekolada/czekolada-do-picia-biala
Czekolada do picia kawowa
https://premiato.pl/czekolada/czekolada-do-picia-kawowa
https://premiato.pl/czekolada/czekolada-do-picia-karmelowa
Czekolada do picia mleczna
https://premiato.pl/czekolada/czekolada-do-picia-mleczna
Czekolada do picia migdałowa (amaretto)
https://premiato.pl/czekolada/czekolada-do-picia-o-migdalowa-amaretto
Czekolady te urzekły mnie tym, że smakują jak prawdziwe czekolady, są bardzo gęste. Mój ulubiony sposób przyrządzania to zalać saszetkę wrzątkiem, wymieszać i dopiero potem jeszcze dodać trochę mleka. Wtedy nabiera kremowości, jest świetna dla wielbicieli mlecznych czekolad. Biała czekolada do picia ma cudowny smak wanilii i choć normalnie nie przepadam za taką czekoladą to w tym przypadku ma bardzo głęboki ciekawy smak.
Cechą charakterystyczną tych czekolad jest tu wyważona słodkość. Nie jest to zatem taki słodki ulepek ale wyrazisty smak czekolady dla degustatorów. Jest jednocześnie sycąca, więc można zabrać ją do kubka termicznego np. w podróż. Uważam, że świetnie krzepi i wzmacnia bardziej niż kawa. Polecam!