Herbata Pu Erh – Zhuan Cha – Cegła 100 g
https://www.czajownia.pl/pl/p/Herbata-Pu-Erh-Zhuan-Cha-Cegla-100-g/653
Herbata Pu Erh typu shu z prowincji Yunnan, prasowana w kształt małej cegiełki przypominającej tabliczkę czekolady.
Pu Erh typu shu
Wytwarzana jest metodą polegającą na przyśpieszonemu starzeniu w warunkach podwyższonej temperatury i wilgotności przez co herbata w krótkim czasie upodabnia się do dojrzałych puerów typu sheng.
Tradycyjna herbata do picia codziennego. W pełni fermentowana, o bardzo wyrazistym, pełnym, ziemistym smaku z czekoladowymi nutami. Idealna do porannego pobudzenia.
Herbata zielona Hagiang Ancient Green Tea 2023 100 g
https://www.czajownia.pl/pl/p/Herbata-zielona-Hagiang-Ancient-Green-Tea-2023-100-g/809
Efekt wyprawy ścieżką herbaty w 2016 roku do dżungli Laosu, Wietnamu i Chin, której misją było odnalezienie najstarszych i najdzikszych upraw herbaty w regionie, z którego pochodzi herbata. Jest to tradycyjnie przetwarzana zielona herbata produkowana ze starych, 100-letnich drzew herbacianych, w górach Ha Giang, wyłącznie na wysokości powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Uprawą i przetwórstwem tej herbaty zielonej zajmują się farmerzy Dao. Uprawa utrzymywana jest bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin.
Wiek roślin, z których zbiera się liście, daje naparowi unikalny smak i aromat. Charakteryzuje się intensywną nutą cytrusów i słodyczy połączonej z bardzo charakterystyczną dla tej herbaty, naturalną goryczką, z finiszem pozostającym na ustach.
Doskonała zielona herbata o wyrazistymi smaku, nie ma w sobie goryczki. Głęboki, zarazem delikatny smak.
Herbata Pu Erh – Sa Bang – SHENG PU ERH 80 g
https://www.czajownia.pl/sa-bang-sheng-puerh
Herbata prasowana, dojrzewająca z Laosu. Prawdziwy rarytas. Herbata typu sheng, produkowana z dzikich drzew herbacianych, rosnących w gąszczu laoskiej dżungli. Po zbiorze listki herbaty suszone są na słońcu, a następnie prasowane w bambusowych formach do postaci ‘cygara’. Smak i aromat stosunkowo delikatny, miejscami zbliżony do chińskiego “Dzika” Lao Shu z Yunnanu, z bardzo ciekawym, owocowym posmakiem. Bardzo wydajna. Odnalezienie tej herbaty było ukoronowaniem podróży Ścieżką Herbaty Dobrych Cajovni w 2016 roku, gdzie odnaleziono stare, 400-letnie drzewa herbaciane, w koronach których zbiera się listki do jej produkcji. W okolicach wioski Komaen, skąd pochodzi, służy jako pieniądz w handlu wymiennym.
Herbata z prowincji Phongsali: Magia herbaty w bambusie
„Herbata w bambusie“ – na północnej granicy Laosu w prowincji Phongsali w niedostępnych górach w pobliżu małej wioski Ban Komaen znajdują się plantacje dorodnych dzikich krzewów herbacianych. Miejscowi wieśniacy jak akrobaci zrywają wysokich koronach liście herbaciane, które potem więdną na bambusowych płatach na bezpośrednim świetle słonecznym. Jeszcze w bezpośrednim świetle słonecznym są później wciskane do łodyg bambusa i suszone nad ogniem. Po wyschnięciu bambusy są rozłamywane a herbata, która swoim kształtem przypomina cygara, jest wiązana łykiem. Ta herbata jest absolutnie wyjątkowa, odkryliśmy ją podczas pełnej przygód wyprawy w 2016 r. Na Światowym Konkursie Herbat w Las Vegas uzyskała w 2016 roku trzecią nagrodę wśród wszystkich zielonych herbat dojrzewających.
Wspaniała herbata o niepowtarzalny, głębokim smaku, idealnie pobudza!
# współpraca barterowa