ULIK ROZTOCZE – zapraszam do miodowej krainy!

Dobry naturalny miód ceniony jest od lat nie tylko w polskiej tradycji. Słodka substancja już od czasów starożytnych znana jest  jako produkt zdrowotny i dodatek wzbogacający smak wielu napojów i potraw. Ekologia to także zaleta przekonująca do delektowania się miodem pszczelim. Wszystkie kwiaty, z których pszczoły pozyskują nektar, przekazują swoje wyjątkowo wartościowe naturalne bogactwo. Miód znany jest też z dobrych właściwości uspokajających, dobrze wpływających na bezsenność, co jest ważne w dzisiejszych nerwowych czasach w jakich żyjemy. Dziś chciałabym przedstawić dobre, sprawdzone miody pełne zdrowia – Miody ULIK Z ROZTOCZA!

https://ulikroztocze.pl/

https://sklep.ulikroztocze.pl

 

Producent o sobie:

Gospodarstwo pasieczne „ULIK”
znajduje się na skraju Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego
w otoczeniu wzgórz i pól malowniczego Roztocza – krainy miodem płynącej 🙂
Rodzinna pasieka „Ulik” jest prowadzona ponad 40 lat.

Specjalizujemy się w pozyskiwaniu naturalnych miodów pszczelich z czystych i pięknych terenów Roztocza.
Przewożenie uli z pszczołami na różne pożytki to podstawowy element prowadzenia naszej pasieki.
Dzięki tzw. „gospodarce wędrownej pasieczysk” możemy zaoferować ok. 10 odmian
zdrowych i smacznych naturalnych miodów z pól i lasów Roztocza.

Wizytówką pasieki „Ulik” i turystyczną atrakcją Roztocza Zachodniego
(Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego)
jest regionalny MIÓD FASOLOWY z nektaru fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”.

Pszczółka z gospodarstwa pasiecznego ULIK

Regionalny miód fasolowy oraz  miód rzepakowy pasieki „ULIK”
zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych
jako PRODUKTY TRADYCYJNE Z ROZTOCZA.

 

Dzięki uprzejmości Pasieki z Roztocza miałam przyjemność zasmakować kilku popisowych miodów ULIK.

Miody otrzymałam pięknie opakowane, sam design słoików jest bardzo estetyczny, stąd stanowić mogą świetny pomysł na prezent.

Zacznijmy od najbardziej uznanego produktu tej Pasieki – miodu fasolowego.

 

MIÓD FASOLOWY to REGIONALNY PRODUKT TRADYCYJNY

jest wizytówką pasieki „Ulik” i turystyczną atrakcją Roztocza Zachodniego
(Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego)

BARWA: słomkowożółta (po skrystalizowaniu białokremowa)
ZAPACH: intensywny kwiatu fasoli
SMAK: mało słodki, lekko kwaskowaty

Właściwości: miód fasolowy wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ułatwia leczenie grypy i przeziębień, łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe, przyśpiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.

Oryginalny smak zawdzięcza nektarowi kwiatów fasoli tycznej, z którego w naturalny sposób pszczoły produkują miód fasolowy zapylając pola uprawne fasoli tyczkowej zwanej „Piękny Jaś”.

Obszar upraw fasoli „Piękny Jaś” obejmuje Szczebrzeszyński Park Krajobrazowy na Roztoczu Zachodnim.

Miód fasolowy z pasieki Ulik zdobył maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano mu również tytuł TOP PRODUKT, który zarezerwowany jest wyłącznie dla wyróżniających się artykułów żywnościowych.

Oryginalny, polski, regionalny miód fasolowy z pasieki ULIK na Roztoczu.

Top Produkt Miód Fasolowy ULIK z Roztocza od Doceń Polskie.

Moja opinia: Byłam szczególnie ciekawa tego miodu, z uwagi na jego oryginalność. Muszę powiedzieć, że urzekł mnie smakiem. Choć myślałam, że mało słodki miód nie będzie trafiał w moje gusta, bo jak miód to musi był słodko, a tu okazało się, że stał się moim miodowym ulubieńcem:-) Sama konsystencja miodu jest kremowa, jasnożółta, stąd najchętniej używam tego miodu na pieczywo. Sprawdza się znacznie lepiej, niż bardziej słodkie rodzaje miodu. Bardzo dobry na wzmocnienie odporności, uważam, że jest niezastąpiony szczególnie w czasach w jakich przyszło nam żyć – czasach koronawirusa. Zapach jest intensywny, aczkolwiek przyjemny. Ten miód to sama natura, czuję jego moc zdrowotną, szczególnie w przypadku różnych sensacji żołądkowych. Mogę ten akurat produkt polecić osobom, które nie przepadają za słodkim smakiem, ale nadal pragną czerpać zdrowie z dobrego miodu:-)

MIÓD NAWŁOCIOWY

BARWA: jasno żółta czasami jasnobursztynowa
ZAPACH: przyjemny kwiatu nawłoci
SMAK: lekko kwaskowy, lekko gorzkawy

Zwany kiedyś „Nektar życia”

Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu. Jest pozyskiwany z nektaru nawłoci pospolitej, rośliny kwitnącej przez całe lato aż do późnej jesieni potocznie nazywana jest mimozą lub „złotą rózgą”. Miód nawłociowy jest stosowany przy stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu oraz w infekcjach górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych. Posiada dużą ilość kwertycyny i rutyny poprawiając ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. Polecany też jest dla osób z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Zawiera substancje bakteriobójcze, witaminy i bardzo dużo różnego rodzaju mikroelementów. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.

naturalny miód pszczeli nawłociowy z pasieki ULIK na Roztoczu

 

Moja opinia: Miód nawłociowy jest już częściej spotykanym miodem niż fasolowy, aczkolwiek nadal mało popularnym. Natomiast jego szerokie właściwości zdrowotne to znak, że warto zainteresować się tym rodzajem miodu.  Szczególnie należy zwrócić uwagę na jego cenne właściwości leczenia dolegliwości związanych z zakażeniami dróg moczowych, kamicy nerkowej. Podobnie, jak miód fasolowy i ten idealnie komponuje mi się na pieczywie. Polecam szczególnie spróbować na świeżym chlebie razowym z dobrego miodu. Do tego trochę świeżego masła i łyżka miodu – dzieci to uwielbiają! Jest to mój ulubiony smak miodowy z wszystkich trzech tu prezentowanych. Delikatny, miękki, nie za słodki, nie za kwaśny, czy gorzki. Ta jasno-bursztynowa barwa to także moja ulubiona w miodzie. Dodatkowo producent wspomina o właściwościach pro-urodowych tego miodu, więc i tu wypróbowałam jego moc. Dodaję łyżeczkę do jogurtu naturalnego i taką maseczkę nakładam na kwadrans na twarz. Miód mnie nie uczula, a po zmyciu skóra jest miękka, delikatna, mocno nawilżona! Polecam ten fantastyczny miód:-)

MIÓD LIPOWY

BARWA: od jasnożółtej do zielonkawożółtej (po skrystalizowaniu bladożółta)
ZAPACH: silny aromat kwiatu lipy
SMAK: ostry, słodki

„Melisa wśród miodów”

Odznacza się bardzo wysoką aktywnością antybiotyczną, dlatego uważany jest za najlepszy środek przy leczeniu przeziębień, grypy i schorzeń dróg oddechowych. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, rozkurczowe, wykrztuśne i przeciwkaszlowe. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Skuteczny w schorzeniach układu nerwowego, głównie nerwicach, nadmiernym podnieceniu nerwowym, stresie i bezsenności, uspokaja i obniża ciśnienie krwi.

naturalny miód pszczeli lipowy z pasieki ULIK na Roztoczu

Moja opinia: A tym razem miód lipowy, najbardziej popularny, który zna każdy z nas! I jest bardzo lubiany bo słodki, więc często słodzimy nim herbatę czy kawę, ja uwielbiam dodawać do muesli, czy domowej czekolady na gorąco. Przeszłam przez wiele miodów lipowych, ale muszę powiedzieć, że produkt Ulik z Roztocza szczególnie zachwycił mnie prawdziwą jakością. Smak jest wysoce naturalny, tu czuć dobre składniki, ekologiczne podejście do natury i poszanowanie tradycji w wytwarzaniu dobrego miodu.

Miody Ulik z Roztocza są prawdziwe, stąd smakują tak niepowtarzalnie. Myślę, że jeśli sięgamy po miody dobrze nie robić tego odruchowo biorąc produkt z półki w supermarkecie, który po prostu może okazać się słodzikiem pozbawionych pro-zdrowotnych właściwości.

Rodzinna pasieka „Ulik” jest prowadzona ponad 40 lat, specjalizując się w pozyskiwaniu naturalnych miodów pszczelich z czystych i pięknych terenów Roztocza. Myślę, że warto zaufać takiej Pasiece:-)

Wszystkie miody dostępne w sklepie Pasieki Ulik:

https://sklep.ulikroztocze.pl