#Poniższy materiał jest współpracą reklamową
Nie wyobrażam sobie naszego życia bez słodkiego smaku. Słodkości dodają nam energii, poprawiają samopoczucie, często łagodzą nawet lęki i smutki! Warto jednak szukać alternatywy dla niezdrowego, białego cukru!
Warto postawić na zdrowy miód naturalny, którego tak wiele różnych odmian odnajdziemy w ofercie sklepu Save the Planet.
https://shop.savetheplanet.pl/
Na początku producent Save the Planet o sobie:
Miód tymiankowy 470 g
https://shop.savetheplanet.pl/product-pol-1687-Miod-tymiankowy-470-g.html?query_id=2
W smaku miód tymiankowy jest słodki, z wyczuwalnymi nutami kwaskowymi. Cechą szczególną tego miodu jest jego intensywny aromat, z wyraźnymi tonami korzennymi i kwiatowymi. Bez wątpienia miód z tymianku to jeden z najbardziej aromatycznych miodów europejskich. Właściwości miodu tymiankowego obejmują zatem przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne, immunomodulujące, łagodnie przeciwzapalne. Drugim ważnym zastosowaniem miodu tymiankowego jest ochrona serca. Wykazano, że zawarte w miodzie tego rodzaju antyoksydanty i flawonoidy mogą działać protekcyjnie na komórki mięśnia sercowego na przykład przy wysokim poziomie aktywności fizycznej albo też stresu.
Miód tymiankowy zachwycił mnie swoim unikalnym bogatym smakiem, uwielbiam go pić codziennie jako dodatek do ulubionej lemoniady z cytryną. Wzmacnia moją odporność, dodaje energii i jest nawet w tym zakresie znacznie lepszą alternatywą, niż kawa. Najbardziej cenię go za to, że chroni serce w sytuacjach stresogennych, a tych nam wszystkim w dzisiejszych czasach nie brakuje. Ten miód to najlepsza inwestycja w swoje zdrowie na długie lata!
Miód z malinami 400 g, Pasieka Kaszubska
Miód z malinami o smaku słodko-owocowym, kremowej konsystencji i przyjemnym zapachu malin.
Zastosowanie i działanie:
- wszystkie zalety miodu wielokwiatowego połączone z właściwościami liofilizowanych malin
- dodatek suszonej maliny sprawia, że miód zawiera witaminę C oraz błonnik
- połączenie miodu z malinami wzmacnia organizm, wspomaga walkę z grypą i przeziębieniem (działa przeciwgorączkowo)
- zawarte w malinach antocyjany działają przeciwstarzeniowo i mogą zapobiegać otyłości i cukrzycy
- maliny przyczyniają się do poprawy kondycji skóry i wzmacniają układ odpornościowy
- doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, deserów czy ciast.
Miód z malinami z kolei stał się moim ulubieńcem, jeśli chodzi o dodatek na pieczywo, na gofry, na naleśniki. Uważam, że jest to znacznie zdrowsza alternatywa w stosunku do niezdrowych wysoko przetworzonych dżemów, czy czekoladowych kremów. Jest także cudowny, jako dodatek do ciepłej (nie gorącej ) herbaty, wzmacnia odporność. I uwaga ten miód stosuję też po prostu jako maseczkę do twarzy. Rozpuszczam do bardziej płynnej postaci w ciepłej kąpieli wodnej i nakładam na twarz. Skóra jest aksamitna, rozświetlona, a maliny walczą ze skutkami promieniowania UVA. Polecam!
Miód leśny 400 g, Pasieka Kaszubska
https://shop.savetheplanet.pl/product-pol-691-Miod-lesny-400-g-Pasieka-Kaszubska.html?query_id=4
- skupia w sobie działanie ziół z nektarów, z których powstaje
- połączone właściwości mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku powodują, że miód leśny jest prawdziwym „lekiem na każde zło”
- stosowany przy chorobach serca i osłabieniu systemu odpornościowego
- zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, w anemiach i zaburzeniach przemiany materii jako dodatek odżywczy u osób z niedoborami pokarmowymi
- poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.
Miód leśny należy do kategorii miodów tradycyjnych, czyli najbardziej popularnych. Ma doskonały smak, dla osób, które nie przepadają za typowo mocno słodkimi miodami. Ja uwielbiam zajadać go prosto ze słoika łyżeczką, kiedy nadchodzi nagła ochota na coś słodkiego. Zamiast sięgać po czekoladę, czy kawałek ciasta łyżeczka miody zaspokoi ochotę na słodycze na długo. Polecam tę wersję miodu osobom borykającym się z tzw. suchym kaszlem.
Miód z mastichą 470 g
https://shop.savetheplanet.pl/product-pol-1686-Miod-z-masticha-470-g.html?query_id=5
Mastiha – czyli żywica z drzewa pistacjowego jest greckim specjałem. Od tysięcy lat pozyskuje się ją w tradycyjny sposób i nazywa łzami drzewa mastyskowego. Miód z dodatkiem mastihy ma wyjątkowy zapach, smak i ciemną barwę. Produkowany w niskiej temperaturze jest bardzo płynny, a przy tym szczyci się swoimi właściwościami zdrowotnymi. Nic w tym dziwnego, bo mastiha ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne i wspomaga trawienie.
Miód z mastichą to dla mnie absolutna nowość, trochę obawiałam się smaku żywicy, natomiast jest to miód smaczny i wysoce aromatyczny. Czasem nieco może gryźć w gardle, więc raczej do słodzenia mleka, kakao, jako dodatek do muesli, czy do wypieku ciast. Świetnie wspomaga trawienie, zwłaszcza polecam go spożywać po wieczornej kolacji.
Polecam!