Prawdziwi miłośnicy kawy, a do takich się zaliczam uważam, że kochają szczególnie cappuccino. Moją specjalnością jest natomiast latte. Latem z dodatkiem np. kulki lodów waniliowych czy mrożonych owoców. Ale to szczególnie jesienią zaczynam cieszyć się gorącym latte z dodatkiem smakowych syropów, szczypty cynamonu.
Jak spienić mleko, by uzyskać idealną kremową formułę, taką jak w najlepszych kawiarniach? Niestety, często wbudowane w ekspresy spieniacze nie spełniają swojej funkcji, tak jak bym tego oczekiwała. Piana wychodzi zbyt rzadka, szybko zanika w kawie, także mleko nie jest podgrzane do maksymalnej jego temperatury.
Przeglądając ofertę producentów profesjonalnych spieniaczy mleka postanowiłam przetestować produkt marki Ariete, o którym czytałam same dobre opinie. Nie bez znaczenia miał w tym względzie wygląd spieniacza. Nie prezentuje się tak jak kolejne proste, zimne w formie, metalowe urządzenie AGD, ale ma przyjemny stylowy wygląd Vintage. Stanowi cudowną ozdobę kuchni i w zależności od kolorystyki wnętrza można wybrać różne jego odcienie.
Spieniacz do mleka Ariete Vintage 2878/03 – Beżowy
https://www.konesso.pl/product-pol-18368-Spieniacz-do-mleka-Ariete-Vintage-2878-03-Bezowy.html
Spieniacz do mleka Ariete Vintage 2878/03 w kolorze beżowym to elegancki, funkcjonalny dodatek do każdej kuchni, który pozwala każdemu miłośnikowi kawy lub deserów mlecznych na stworzenie kawiarnianej jakości pianki. Przeznaczony zarówno dla amatorów, jak i koneserów białych napojów, umożliwia szybkie i łatwe spienianie lub podgrzewanie mleka, dając efekt godny profesjonalistów. Przygotujesz w nim zarówno specjały na gorąco jak i zimno.
Moja opinia:
Przede wszystkim podkreślę jeszcze raz, to co wcześniej wskazywałam, jak piękny i gustowny jest to spieniacz. Może być doskonałym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby, zwłaszcza jeśli jest wielkim smakoszem kawy:-)
Spieniacz jest także niezwykle łatwy w obsłudze. Zaletą jego jest to, ze można spienić mleko nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że mleko można spienić do domowej kawy mrożonej frappe. Pianka, która powstaje jest taka gęsta, aż kremowa, jednocześnie bardzo ładnie nalewa się do szklanki, piana jest jakby elastyczna-ciągła.
Świetne latte wychodzi szczególnie na bazie rozpuszczalnej kawy. 2 łyżeczki proszku zalewam ok 60 ml gorącej wody, dodaję odrobinę brązowego cukru i łyżeczkę syropu waniliowego. Potem wystarczy tylko dodać kremowej pianki i mam smak latte jak z najlepszej kawiarni. Cudownie jest uraczyć się takim cudem w domu!
Urządzenie jest także niezwykle łatwe w utrzymaniu, bardzo łatwy w myciu.
Z Ariete mogę sobie teraz w każdej chwili w swoim zaciszu domowym przygotować profesjonalne latte lub cappuccino:-) Polecam!
Syrop CARAMEL MONIN 0,7 L – karmelowy
https://www.konesso.pl/product-pol-1506-Syrop-CARAMEL-MONIN-0-7-L-karmelowy.html?query_id=1
Karmelowy syrop francuskiego producenta MONIN w szklanej butelce o pojemności 0,7 litra. Wyróżnia się brązową barwą i smakiem karmelu o mocnym i specyficznym zapachu skarmelizowanego cukru. Idealny dodatek do kaw, shake’ów i drinków. Już mała ilość tego syropu odmieni przyrządzany napój, nadając mu wyrazistego smaku skarmelizowanego cukru.
Z tym syropem mam idealną karmelową kawę latte, jak w kawiarni. Jest to wydajny syrop, łyżeczka wystarczy na dodanie cudownego aromatu.
Czekolada na gorąco Monbana Supreme 1kg
https://www.konesso.pl/product-pol-1102-Czekolada-na-goraco-Monbana-Supreme-1kg.html
Monbana to założona przez rodzinę Guattari w 1934 roku we Francji fabryka czekolady. Od tego to roku firma ciągle się rozwijała nie tracąc przy tym na jakości, zyskując natomiast nowych klientów i uznanie w kraju i na świecie, przez co stała się międzynarodową marką.
#wspolpraca barterowa